Torsdag, 4.dagen, først vejrudsigten, som lyder meget tiltalende.

Det bliver tørt med en del sol, men først på dagen stedvis noget skyet. I løbet af eftermiddagen bliver det lidt mere skyet fra sydvest. Temperatur op mellem 18 og 22 grader, og svag til let vind omkring vest, som drejer til syd og sydøst.

Efter morgenmaden samledes vi i lillesalen. Sang 127 “I see trees of green”. Kasper indledte USA dagen med at fortælle om 5 emner: astronomi, miljø, informationsteknologi, USA og The Beatles. Vi så solen tidligt om morgenen den 6. juni, hvor Venus sås som en skygge på solfladen. Det var et billede som Kasper selv havde taget. Et billede af jorden taget i 1972 udefra rummet. The blue marvel menes at sætte gang i miljøtanken. Jorden er en skrøbelig størrelse. Om Tor Nørretranders bog ” Grønt lys” beskriver strømme (energikilder sol/vind) og ikke bruge jordens depoter som kul, olie og gas. Sjovt at leve grønt. Klimakrisen udfordrer vores verdensbillede og tvinger os til at se os selv i et nyt lys. Kasper fortalte om hans ophold i USA og ud på et skiv, hvor man tydeligt kunne se stjernehimlen. Derfra over til ungdomsoprør og Beatles, hvor vi hørte sangen “because”. Der blev tid til endnu en Beatles sang “here comes the sun”

Herefter Mads Fuglede med historien om hvordan amerikanerne blev så amerikanske. USA en anderledes nation. Starten med Thomas Jefferson, der var hovedmand bagved uafhængighedserklæringen 4.juli 1774 med idé om den amerikanske drøm, der gav identitet. Dialogen mellem idé og virkelighed. Alle var skabt lige og havde samme muligheder. Den amerikanske drøm om at genføde sig selv som menneske.

Mads fortalte om den amerikanske drøm med Obak Obama III, samt far og bedstefar, der hed Obak Obama II og I. Familien kom fra Kenya med fattige forhold, hvor Obak Obama havde en drøm om at komme til USA, som faderen ikke delte.

Bogen fra Aksel Sandemose “En flygtning krydser sit spor” fortalte herefter Mads levende om.

En anden politiker, John McCain, der kæmpede for sin drøm, selv om han var blevet udsat for voldsom tortur i Vietnam i 5 år. Han ville ikke løslades før det var hans tur.

Retten til at bære skydevåben fik vi at vide, skyldes at enhver kunne forsvare sin drøm mod korrupte tyranner, der sidder på magten. Herefter 20 min pause til kl. 11,10 hvor der kunne stilles spørgsmål.

Sarah Palin, de tavses talerør, fik vi en meget interessant analyse om.

Global bølge om de rige bliver mere rige og de fattige dårligere, sagde Mads at lighed betyder ikke at fordele ressourcerne ligeligt. Men lighed betød lige muligheder. Mulighed for at klatre opad. Når du kommer til USA skriver du under på at du i 7 år ikke må ligge til byrde, men du får arbejde. Alle er velkommen, hvis du kan betale for vedkommende. Ingen ydelser, find et bedre job for at få dem herover. Det er lettere at komme til USA hvis du kan bevise at du har været arbejdsgiver for mindst 2 i gennem noget tid.

Om somalier, der modtager ydelser i Europa. Dens slags er utænkeligt i USA. Her arbejder de (knokler). Deres indkomst er større end gennemsnitsindkomst i USA for en arbejder. I Europa er der intet incitament for at bestille noget, da man blot kan modtage ydelser. Vil dermed være tilfreds med at være underklasse, hvilket er en meget dårlig løsning. Her kunne Europa lære noget af at tænke “amerikansk”.

Vi fik noget mere at vide om Jefferson og om myter.

Spurgt om handicappede havde nemt ved at klare sig i USA. Jo , faktisk bedre, da tanken om ligestillings opfyldelse, kræver mange lifte og ramper overalt. Økonomisk er der også god hjælp at få. Kun personer, der ikke gider at arbejde ser man skævt til. Sidst et spørgsmål om økonomi, den amerikanske boligboble, der bristede. Rammer især arbejderklassen (blue-collar), der ikke lige kan tage et arbejde andre steder. De har ingen steder at flytte hen. Brancher med økonomisk fremgang er energi (her kræves arbejdskraft med evner, funktionær eller white-collar) og landbrug (stadig mindre beskæftigede). Blue collar er heltene i USA, så det er lidt af en katastrofe at så mange arbejdere ikke har jobs og hjem.

Frokost kl. 12. Elin vise os, hvordan hun gik med rollator ved hjælp af lange elastikker. Selv trappetrin kunne kun forcere. Super.

Te huset er åbent kl. 14 til tee party på amerikansk med marshmallows og popcorn, cookies, cheesecake mm samt konkurrencer. Der kom mange, så ekstra borde var nødvendig. God stemning og der blevet slået søm i, gynget og hygget.

Jeg sagde i spøg at som spejder havde vi redningsreb til øvelser. Det er en ganske fornøjelig sport, og det kan få praktisk betydning, at man kan det, f.eks. ved bjergning og ved is ulykker. Redningsrebet er en flettet line af nylon, hamp eller bomuld. Som kastevægt anbringes i den ene ende af rebet en hesteknude, en abehånd, eller er læderpose med sand i eller hagl.

Der blev fundet noget reb frem og bandt en plastic sodavandsflaske på som vægt. Jeg kastede med rebet nogle gange og teknikken kunne jeg stadig, men kastet blev ikke så præcist som jeg kunne som spejder. I min begejstring glemte jeg at benytte stokken, hvilket kræver megen balance og kræfter. Jeg måtte da også “betale regningen” senere med voldsom træthedsfornemmelser. Der blev også bundet diverse knob. Jeg kunne stadig huske at binde et tyrkisk sækkebånds knob.

Der kom en lastbil med studenter fra Odder Gymnasium, der gjorde holdt og fik sig en forfriskning. Det var Bettina og Kaspers student med studenterholdet, der kom på besøg. De morede sig gevaldigt og nogle af dem sprang resolut i bølgerne. De havde alle fine hvide badebukser på smiley

Vi forlod te-huset ved 16 tiden og slappede af hver især. Jeg havde fået 15 billeder fra Leif Rasmussen til opload på facebook gruppen, hvilket jeg fik klaret inden aftensmaden.

Middag, grill: Amerikansk burgere (bøf), ølmarmoreret nakkefilet, grillpølser, kartoffel salat m/creme, fraiche dressing, pestro, majskolbe, cæsarsalat, salatbord og hjemmebagt brød

Jeg fik en opfordring fra Bettina om at gøre lidt reklame for bloggen og læse lidt op. Det gjorde jeg selvfølgelig og valgte det muntre indlæg fra i torsdag eftermiddag.

Kl 19.30 var turen kommet til linedanser Benny Ray. Han fortalte om linedansen kom fra USA til England og dernæst til Europa. Herfra videre til asien. Bølgen måske ikke så stor længere. Der er 2 grene, den traditionelle og nye bølge (alt mulig musik kan der danses til).

Nu kom lidt danseundervisning for 12 modige frivillige. Dans til Jette Torp: “I feel lucky”. Benny fortalte om sin dans og hvordan det startede. En rammende bemærkning er god at tænke på:

Fælles interesser giver nye venner

Til slut en ny undervisning af de frivillige. Denne gang kom der flere samt en kørestolsbruger. Efter undervisning blev der danset til Njync: “Just Got Paid”. Efter dansen blev der givet stor applaus til Benny og danserne.

Herefter kaffe, ost og rødvin før det var go’nat.