Lørdag, 6.dagen. Go’morgen. Ugen er desværre gået galt for hurtigt. Vi skal lige have et kig på vejret. Solen skinner jo fra morgenkvisten. “Nogen sol, men i dagens løb også enkelte byger. Temperaturen op mellem 20 og 22 grader og let til jævn sydvestlig vind, som i aften drejer til syd og sydøst”

Først morgenmad, mange nu med sommerbeklædning. smiley

Morgensamling kl. 9,15. Sang 187 “Noget om helte” Halfdan Rasmussen. Livet er en morgengave.

Kasper fortalte i sit morgenoplæg om Lone Andersens “moppedreng” på 5 bøger “både og” Vi er universet der har erkendt sig selv. Alle penduler svinger lige nu. Om miljø, menneskets historie og sammenlignet med det enkelte menneskets liv. Det vi er i gang med nu er oprør (teenager) som menneskets historie. Vi skal til at bevæge os som voksen. Herefter ordet til Mette:

Mette Thorndal. Livets fortællinger.

Mettes kompetencer: Har arbejdet med livshistorier i mange år. Uddannet cand.mag i historie og formidling. Efteruddannelse i coaching i ledelse og har brugt det professionelt i forbindelse med at coache og undervise andre, der gerne vil skrive deres egen livshistorie.

At fortælle din livshistorie handler ikke om at skrive et referat af dit liv. Det handler om at finde frem til det, der betyder noget for dig. Livshistoriens opgave er at give mening og retning. Du skal altså ikke være hverken specielt ulykkelig eller lykkelig, ung eller gammel for at gå ind i livshistoriernes univers. Nysgerrighed og åbenhed er den bedste oppakning på turen.

Vi fik et inspirerende foredrag om at skrive livshistorie. Dagens ambitiøse program var: 1) Hvorfor er din livshistorie vigtig? 2) Hvordan kommer du i gang med din livshistorie? 3) Hvordan formidler du din livshistorie? 4) Nu gør du det!

Alle har en unik historie, der kan fortælles. Bidrage med den lille fortælling i det store. Sammen danner den fællesmængden som en samlet historie.

Den personlige erindring, du vælger, troværdighed, finde den røde tråd, mening og retning. Se fortiden med nutidens briller. Herefter fik vi eksempler på livshistorier.

En øvelse i identitet, hvor vi skulle fortælles sidemanden om vores identitet på 2 min. Livshistorier binder familier sammen med livshistorier. Refleksion er vigtig til livshistorien. Efter pausen gik vi i gang med selve værktøjskassen. Hvordan kommer du i gang? Vi fik udleveret et notat med gode spørgsmål til at komme videre. Talte om erindringsfremkaldelse. Det kunne være musikken i dit liv, dufte, rejser, fotos mm.

Husk at strukturere fra fødsel til i dag med en livslinje med milepæle. Forhindringer, chancer, første gang jeg gjorde, største sejre. Zoom ind og fold ud. Kreative skriveteknikker: skriv dig tom, in media res, dialog, show don’t tell, vær konkret, brug sanserne, karakter udvikling.

Udgiv dit materiale på forlag eller andre måder, som det skrevne ord, video, blog, billeder, diktafon. Kl. 12,10 sluttede det, da frokosten var klar. Ellers kunne Mette sikkert have blevet ved meget længere endnu.

Der var egentlig meget spændende og det er nu op til os selv at starte med at fastholde vores livshistorier. Vi fik værktøjskassen – tak for det!

Efter frokosten kunne vi aflevere billeder fra cam til Kaspar, der ville oprette et album på nettet. Links hertil kommer senere.

Kl. 14 kørte naturholdet til Gyllingnæs Gods. Den yngste af herredets herregårde oprettet i 1801 af englænderen John Smith. Godset, som tidligere havde betydelige skovarealer, er i løbet af sin 200-årige historie blevet handlet flere gange. Senest i 1995, hvor den er blevet købt af fabrikant Troels Holck Poulsen. Herregården er lukket for offentligheden.

Hans havde fået lov til at vi kunne tage til skovkanten og lidt ind i skoven. Vi kørte ad mindre grusveje præcis 4,7 km. Noget af en rystetur. Men vi kom alle frem og nåede en lille eng, hvor vi kunne holde. Det begyndte at stænke, så regntøjet blev fundet frem. Afsted til skoven, hvor vi ikke måtte sige en lyd, da der var jægere i området og vildtet måtte ikke skræmmes. Vi nåede et fint monument, en gammel eg, med krogede grene og hul lidt længere oppe. Egen var over 365 år gammel, måske 1.000 år? Synet af træet er ikke offentligt, så det var en unik oplevelse. Her fortalte Hans os eventyret om “Det gamle egetræs sidste Drøm” af H.C Andersen. Læs selv eventyret her:

Det blev fint vejr igen og fik kaffen ved bilerne. Her fortalte Hans om stæreflokke, der blev til sort sol. Om atomkraftværket på Gyllingnæs, der blev forpurret af demonstranter for 30 år siden. Godt at det ikke blev til noget. Den flotte natur ville være ødelagt totalt. Vi fik tilslut historien fra Michigan med stort vogntog med den ene række reoler efter den anden. Her solgte man skvalderkål til bunddække. Natursyn kan være forskellig. Så nogle steder ukrudtsplante andre steder brugsplante. Vi må være åben for andre muligheder hele tiden og være omstillingsparate.

Kørte hjem kl. 16.30 , så vi kunne nå receptionen med kunstværker og farmor madlavningskurset med smagsprøver. Det var flot og fint. Mange deltog.

Festmiddag kl. 18.30. Lakseterrin, dampet laks, røget laks i skiver, peberrodscreme. Rygeost, salat og brød. Hovedret: Stegt kalveculotte, kartofler, trøffelsauce, grønne asparges, bagt tomat, seleri frit., salat. Dessert: Citrontærte m/jordbær.

Bettina og Kasper har planer om at fortsætte sommerkurset i uge 26 i 2013! Hurra. Bifald til muskelbundtet. Tal til hjælpelærerne. Det praktiske: morgenmad søndag 8-12. Ude af værelserne kl. 10. Sengetøj ude på gangene. Nøgler til værelser kan lægge i kurv i baren eller i kontorets forhal med skiltet “nøgler”. Husk at udfylde evalueringsskemaerne og aflevere dem i kassen.

Husorkester “Mig og Anja” spillede og sang, både under middagen og til dans efterfølgende.

Sang 314 Danmark nu blunder den lyse nat. Erik havde ordet. Poul fra sejlerholdet takkede og håbede på flere deltagere næste år. Sang 321 Du danske sommer. Ejvind talte og havde et par gode sange, som han sang solo. Flot. Sang 289 Fo-aj-le-di-små-blomster-dæ-dow-æ-til-i-år. Sang 426 Vem kan sejla förutan vind?

Far og jeg forlod det festlige lag kl. 23, mens orkestret stadig var i fuld gang med populære dansenumre.

Tak for et rigtig godt sommerkursus på Egmont Højskole her i uge 26 – 2012. See you next year.

smiley